Viden og formidling til økologiske landmænd

Viden og formidling til økologiske landmænd - SEGES Projektsitet

Projektets formål er at opdatere, indhente og formidle ny og aktuel viden til alle økologiske landmænd. På den måde har både nye økologiske landmænd og erfarne økologiske landmænd løbende adgang til opdateret viden om regler, vilkår og økologifaglige emner, der sikrer landmandens konkurrencekraft.

 

2 populærartikler fra fagmagasinerne ”MARK” (2 sider) og ”Økologi – Inspiration til Jordbruget”, som omfatter årets resultater og konklusioner fra arbejdet med afgasset madaffald som gødning for økologer.
Hvis høsttidspunktet ændrer sig ift. det normale/planlagte, er det vigtigt at være opmærksom på afgrødens økologiske status.
Infomøde om den økologiske markedssituation Centroviceden 25. september 2019. Chefkonsulent Sven Hermansen, SEGES Økologi Innovation
Afholdt den 6. Nov. på VKST, af Casper Laursen
Kom ud og se SEGES økologiske landsforsøg
På grund af svære opstartsproblemer med indsendelse af ansøgninger udskydes fristen til 30. september
Ved økologisk såning overvejes det, om man skal så på lille rækkeafstand i stedet for dobbelt. Idéen er, at planterne bedre konkurrerer mod ukrudt, og som et alternativ til radrensning.
Artiklen har været bragt i ØKOLOGI – inspiration til jordbruget nr. 9 i november 2019
Indlæg v. Erik Fog, SEGES Økologi Innovation Økologimøde, KHL, 03-12-2019
Forskellige økologiske landmænd har deltaget i strategiafprøvninger til bekæmpelse af rodukrudt.
Landmandserfaringer med bekæmpelse af rodukrudt ved særlige vejrforhold
Nye krav til begrænset brug af bredspektrede antibiotika er tilføjet i de supplerende regler i de frivillige anbefalinger, hvor formålet er at højne dyrevelfærd, miljø og etik ved produktion af økologisk mælk og kød.
Tjeklisten kan anvendes, når du som rådgiver bistår en landmand med at udfylde Tilsagnsskemaet for Økologisk Arealtilskud og/eller Tilsagnsskemaet for Pleje af græs- og naturarealer i Tast selv-service.
Indlæag ve inspirationsdag i VKST den 6/11 - 2019, v. konsulent Tue Schmidt Ingvorsen, SEGES
Indlæg v. Birgit Ingvorsen, Landskonsulent, SEGES Økologi Innovation
Dansk vegetarisk forening. Seminar om Trends, økologi og forbrugerpræferencer i det vegetariske forbrugersegment d. 20/9 2019 hos Dansk Erhverv på Børsen. Chefkonsulent Inger Bertelsen, SEGES Økologi Innovation
Sådan lød svaret fra Miljø- og fødevareministeriet i 2016 på et spørgsmål vedr. toksiner i økologisk korn. Det understøttes af Fødevareministeriets nuværende anbefalinger og en nyere norsk undersøgelse.
Indlæg på Ejendomsrådgiverkonference 2019 - Hotel Vejlefjord 30. – 31. oktober v. Birgit Ingvorsen - Økologi Innovation
Hos Landbrugsstyrelsen søges en samlet dispensation for besætningen til at afhorne øko-kvæg. Ansøgningen sker i et særligt skema i Tast selv-service. Dispensationen skal være i hus inden første afhorning foretages.
Landbrugsstyrelsen sender et brev til ansøgeren via Tast selv-service, når de skemaer, der står på dispensationslisten, åbner for ansøgning om nye tilsagn.
Det kræver gode rammer og systematik at sikre god dyrevelfærd.
Forskellige strategier med mekanisk bekæmpelse i kombination med efterafgrøder er gennemført i for-søg ved Aarhus Universitet.
Indlæg v. Birgit Ingvorsen, Økologi Innovation
Videoinvitation på facebook SEGES Økologi
Hvert år ses der angreb af havrecystenematoder eller "havreål" i havre, vårbyg og vårhvede – såvel i økologiske som konventionelle marker.
Gips bør overvejes som svovlgødning til raps og kløvergræs.
Næsten alle økologer fodrer med korn i form af rug, byg eller havre, mens kraftfoderblandinger, soja-kage og hestebønner er de mest populære økologiske proteintilskud.
Indlæg til Landbrug & Fødevarer-Nyhedsbrev, december 2019
Indlæg til Landbrug & Fødevarer-Nyhedsbrev, december 2019
Indlæg v. Casper Laursen, SEGES Økologi Innovation. Økologi Kongres 20. november 2019
Selvom omlægningsdatoen er noteret i Tilsagnsskemaet, så skal der også indsendes en indberetning til økologikontrollen. Indberetningen skal altid ske forud for omlægningsdatoen.
Dias af indlæg v. Casper Laursen, SEGES Økologi Innovation
Er du ved en fejl kommet til at fjerne et tilsagn med udløb i 2020 eller senere, er det vigtigt hurtigst muligt at kontakte Landbrugsstyrelsen for at undgå bortfald af tilsagn og tilbagebetaling.
Økologiske frø af linjesorten Butterfly er tilgængelige i den økologiske frødatabase, og derfor kræver det konkrete forhold på bedriften at søge om individuel dispensation til at anvende en hybridsort.
Foder og miljø – fokus på normtal, fosfor, naturlig fytase og grovfoder
Øko brunch, debatmøde. Titlen for mødet er KLIMA - HVORDAN LØFTER ØKOLOGIEN SIN DEL AF ANSVARET?
Mangel på jod til malkekøer er sjældent under danske forhold, mens forsyning med jod over køernes behov kan give et uønsket højt indhold i mælken.
Frøukrudt kan være et stort problem i økologiske marker. På bedriften skal du vælge den rigtige strategi for bekæmpelse og tage hånd om ukrudtet.
Knivtromle i stedet for plov? metode til økologisk pløjefri dyrkning. Indlæg ved Casper Laursen, SEGES. Økologisk Inspirationsdag hos VKST, 6. nov 2019
Indlæg på Agro Food Park 5. december 2019 v. Birgit Ingvorsen,Økologi Innovation
Udbytterne fra de økologiske grovfodermarker var i 2018 mange steder markant negativt påvirket af tørken, mens foderværdien generelt lå pænt og over normalen.
Kvaliteten af det økologiske grovfoder ligger i 2019 generelt tæt på gennemsnittet af de seneste tre år.
Artikel i magasinet Økologi dec. 2019
Økologer, der bruger muligheden for at importere mere end 50 kg udnyttet N i ikke-økologisk gødning, skal være opmærksom på de specifikke krav til sædskiftet og til placering af efterafgrøder, der følger med.
Efter 15. marts vil det som udgangspunkt ikke være muligt at opnå dispensation til brug af ikke-økologiske læggekartofler.
Den 1. januar 2020 holder den økologiske frødatabase flyttedag, da Landbrugsstyrelsen har valgt at gå med i den internationale OrganicXseed database.
Artikel i Hyologisk tidsskrift
Artikel i tidskriftet HYO. Forfatter Tove Serup og Per Tybirk
Dyrkning af afgrøder på øget rækkeafstand muliggør etablering af efterafgrøder ved sidste rad-rensning af kornet.
Medlemsmøde i Plantebranchen - Brancheorganisation for Plantebaserede Fødevarer den 30/9 2019. Chefkonsulent Inger Bertelsen, SEGES Økologi Innovation
A4 oversigstskort, bekæmp rodudkrudt, hvornår og hvordan
Toksiner fra meldrøjer er giftige, og kvæg bør ikke fodres med rug, som indeholder mere end 500 ppm meldrøjer. Det svarer til 7-18 meldrøjerkerner per kilo rug
Programside om Indlæg på Økologikongres 2019
Point ark til tryk af blok
v Lars Egelund Olesen
For to år siden var det ikke muligt at købe dansk økologisk sukker i butikkerne. Det ville en nyopstartet produktionslinje hos Nordic Sugar og et samtidigt udviklingsprojekt mellem centrale aktører lave om på.
Ved forårets markarbejde er det vigtigt med en fornuftig prioritering af den rækkefølge afgrøderne sås.
Øko brunch, debatmøde. Titlen for mødet er KLIMA - HVORDAN LØFTER ØKOLOGIEN SIN DEL AF ANSVARET?
Omtale af projekt i lokal og national presse som følge af formidlingsindsats:
Radrensning af økologisk vårsæd reducerer ukrudtsbestanden
Faktaark
Faktaark
Faktablad
Faktaark
Faktaark Det følgende giver en kort oversigt over de vigtigste regler inden for økologisk planteavl og eksempler på omlægningsforløb.
Det følgende giver en kort oversigt over de vigtigste regler inden for økologisk ægproduktion,og et eksempel på et omlægningsforløb.
Det følgende giver en kort oversigt over de vigtigste regler inden for økologisk opdræt af slagtekyllinger og eksempel på et omlægningsforløb
Økologiske kalve på 4–6 måneder skal have adgang til græsarealer i sommerperioden fra 1. maj til 1. september, når vejrforholdene tillader det.
Gennemgå dine marker i juli måned, hvor rodukrudtet for alvor bliver synligt og lav din strategi for bekæmpelsen.
Indlæg på Plantekongres 2019, Maja Eline Petersen, SEGES
Indlæg ved Lars Egelund Olsen, SEGES Økologi Innovation
Artikel i magasinet Økologi december 2019
Landbrugsstyrelsen indfører en tidsfrist for ansøgninger om dispensation til ikke-økologisk læggemateriale til kartofler i 2020, og en ny praksis, der fra 2021 vil begrænse mulighederne for at søge dispensation til brug af ikke økologisk læggemateriale
Indlæg til Landbrug & Fødevarer-Nyhedsbrev, december 2019
Omlægger du en bedrift til økologi, skal du være opmærksom på regler og frister for både økologisk autorisation og for tilsagn om Økologisk Arealtilskud.
format 21x21
200 kort med forskellleig spørgsmål og dertil hørende svar
Landmænd er generelt godt tilfredse med økologikontrollen. Det viser en ny spørgeundersøgelse, men der er også forhold, vi skal kigge nærmere på.
Ansøgningsrunden for nye tilsagn og ændringer åbnede 11. juni i Tast selv-service med en række fejl og mangler. Efter de første 14 dage er systemet stadig ikke stabilt og færdigudviklet.
Den produktive levetid hos økologiske malkekøer er meget forskellig mellem besætninger og svinger fra to til fire malkeår per ko. RDM lever med 3,4 år længst, mens Holstein i gennemsnit opnår 3,0 mal-keår.
Udgifter til indkøb af mineraler til økologiske malkekøer er stigende, og mellem bedrifter varierer udgiften fra 2 til 6 øre per kilo EKM. Det viser udtræk fra økonomidatabasen Ø90.
Fraktilanalyser, som viser fordelingen af analyserne på de forskellige grovfoder-afgrøder er et oplagt værktøj til at vurdere, om kvaliteten af bedriftens grovfoder ligger, hvor den skal.
Varmestress kan have store konsekvenser både for grisenes velfærd og dine produktionsresultater. Her får du nogle gode råd til, hvordan du minimerer risikoen for varmestress hos dine søer og smågrise.
Af Kristian Knage-Drangsfeldt
Økologiske kalve på 4­–6 måneder skal på græs i sommerperioden fra 1. maj til 1. september. Artiklen samler en række tips, som sikrer god trivsel hos småkalve på græs.
Fem procent af den obligatoriske årlige økologikontrol vil igen i år foregå som et uanmeldt kontrolbesøg, hvor hele bedriften gennemgås.
DMS-udskriften ”Behandlingsoversigt øko” optæller løbende behandlinger på enkeltdyr i økologiske besætninger. Udskriften giver overblik over, hvor mange behandlinger det enkelte dyr har fået.
Efterafgrøder er vigtige i økologisk jordbrug. Tjen op til 75 kg N pr. ha og forbedr samtidig jordens frugtbarhed.
Udstilling på Økologikongres 2019
Der er i Den Økologiske Frødatabase en række vinterhvedesorter til rådighed til høst 2020. Flere sorter har brødkvalitet.
Netop nu uddanner SEGES otte rådgivere i at lave Naturtjek på økologiske bedrifter, så de bedre kan vejlede landmænd i at beskytte, forvalte og etablere natur.
Indlæg ved Ribe Amts Dyrlægeforening Hovborg Kro 27. november 2019 v. Birgit Ingvorsen, Økologi Innovation
Præsentation af aktiviteter på sortsområdet indenfor økologi, 9. dec. 2019, kontaktmøde med firmaer
Hvis du ikke længere ønsker tillægget (tilsagnstype 37), kan det opsiges, men der er krav om tilbagebe-taling. Basistilsagnet om Økologisk Arealtilskud fortsætter som type 36 i resten af tilsagnsperioden.
Om foråret er det muligt at lave en effektiv opfølgning på mekanisk bekæmpelse af rodukrudt
Oversvømmede græsmarker og optrådte drivveje kan gøre det vanskeligt at opfylde reglerne om græs-ning og udeophold for økologiske dyr.
Forekomsten af leverikter er højere hos økologiske slagtedyr end hos konventionelle. Det viser en opgørel-se på fem års data for slagtefund i Kvægdatabasen.
Hvis der skal sås en afgrøde til et formål, hvor der ikke skal høstes efterfølgende, skal frøene altid være økologiske - hvis der er økologiske frø af den ønskede sortsgruppe på markedet.
Kom ud og se SEGES’ økologiske Landsforsøg, når der til sommer afholdes markvandringer i hele landet i samarbejde med de lokale rådgivningsvirksomheder.
På grund af den ekstraordinære tørkesituation i 2018 gav Landbrugsstyrelsen mulighed for at sænke grovfoderandelen til 50% frem til 15. juni 2019.
Den ny sæson er netop startet i den økologiske frødatabase. Den økologiske frødatabase er d. 15. november skiftet til at vise udbud af økologisk udsæd til den kommende sæson.

© 2021 - SEGES Projektsitet